TYT Özel Ders
YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), Türkiye'de ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından her sene düzenlenen ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemidir. YKS, lise eğitimini tamamlamış herkesin üniversiteye yerleşebilmek için girmesi gereken sınavdır.
TYT Hakkında Genel Bilgiler
TYT (Temel Yeterlilik Testi) ise YKS'nin ilk oturumudur. Bir üniversiteye yerleşmek için TYT sınavına katılmak zorunludur ve diğer oturumlara (AYT ve YDT) katılmak isteğe bağlıdır. Sınav süreleri ve formatının değişebileceğini unutmayın. Bu nedenle, güncel AYT formatı, süresi, şartları ve ek detaylarını Yükseköğretim Kurulu (YÖK) veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) gibi yetkili kurumlardan doğrulamanız önemlidir.
TYT Sınavının Soru Sayısı, Toplam Süresi ve Puan Hesabı
TYT'nin toplam soru sayısı 120 ve sınav süresi 135 dakikadır (2 saat 15 dakika). TYT sınavının genel sınava (YKS) olan etkisi ise %40'tır.
YKS öncesinde müfredatta belirlenen tüm dersler ve testler için katsayı bilgileri paylaşılır. TYT'deki puanları yüzde olarak hesaba katarsak belirlenen katsayılar, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler için %17, Türkçe ve Matematik için %33 olarak düşünülebilir. Yani her 1 doğru cevap üzerinden hesaplayacak olursak; Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler 3.4 puan, Türkçe ve Matematik 3.3 puan kazanılır.
TYT Sınavında Soru Dağılımı
TYT'de adaylara 9. ve 10. sınıf müfredatından Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere dört farklı dersten soru sorulur.
Türkçe ve Matematik testlerinde toplam 80 soru, Fen Bilimleri testinde 20 soru ve Sosyal Bilimler testinde de 20 soru yer alır. TYT'ye giren adaylar Türkçe ve Matematik testleri zorunlu olarak cevaplandırır. Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testleri ise adayların seçtiği alanla ilgili olarak cevapladığı seçmeli bölümlerdir.
- Türkçe: 40 Soru
- Matematik: 40 Soru
- Fen Bilimleri: 20 Soru (7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji)
- Sosyal Bilimler: 20 Soru (5 Coğrafya, 5 Tarih, 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 5 Felsefe)
TYT Sınavında Ölçülen Beceriler
Adayların Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testleri ile hangi bilgi ve becerilerinin ölçüldüğüne bakalım:
- Türkçe: Dil bilgisi, okuduğunu anlama, kelime bilgisi, cümle bilgisi, paragraf soruları ve okuma becerileri.
- Matematik: Matematiksel kavramlar, problem çözme ve mantıksal düşünme.
- Fen Bilimleri: Temel kavramlar, Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarındaki genel bilgi düzeyi ölçülür. Müfredat içerisinde temel fizik kavramları, kimyasal bileşikler, reaksiyonlar, hücre yapısı, genetik, canlılar ve ekosistem konuları yer alır.
- Sosyal Bilimler: Temel kavramlar, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanındaki genel bilgi düzeyi ölçülür.
TYT İçin Özel Ders
TYT sınavında hedeflenen puanlara ulaşmak için günü gününe çalışmak ve bol soru çözmek gereklidir. Bu yoğun geçen süreçte TYT'ye hazırlanırken zamanı daha verimli kullanmak ve başarıya giden yolda doğru adımlar atmak için özel ders almak güzel bir seçenektir.
Lise hazırlık sürecinde özel ders almak isteyenler için tavsiyelerimiz:
1. TYT İçin Deneyimli ve Uzman Öğretmen Seçimi
Özel derslerde öğretmenin rolü çok önemlidir. En başta öğretmenin alanında uzman ve nitelikli bir eğitimci olması gerekmektedir. Bunun yanında TYT hazırlık süreci boyunca özel ders öğretmenlerinin uzmanlık durumu kadar öğrenci ile uyumu ve takvim yönetimi oldukça önemlidir.
Öğrenci İçin Doğru Öğretmen Belirlenmeli
Öğrencilerin özel hayatlarını etkileyen yoğunlukları, hayata dair hedefleri, gelecek planları ve öğrenme profilleri farklı farklıdır. Bu farklılıklar içerisinde TYT'ye hazırlık maratonu içerisinde hem stressiz hem de verimli şekilde ilerleyebilmek için öğrenciler için en uygun ve en doğru öğretmenlerin belirlenmesi önemlidir. Bahsettiğimiz üzere her öğrenci farklıdır ve bu farklılıklar içerisinde doğru öğretmen seçimi öğrencinin akademik geleceğini olumlu yönde etkileyecektir. Öğrencilerine yol gösteren ve çalışmalarını kolaylaştıran öğretmenler genellikle öğrencisiyle iyi anlaşan öğretmenlerdir. Özel ders alırken öğrencinin yanında rahat ve motive hissedebileceği, her dersin verimli geçeceği, her hafta yeni konuların pekişmiş ve test netlerinin yükseldiği bir ritim yakalaması için ona uygun öğretmenler belirlenmelidir. Öğretmen belirlerken öğrencinin ve velisinin istekleriyle birlikte mutlaka objektif kararlar alınmalıdır. Classest'ta her öğrenci için akademik ve pedagojik yönden en doğru öğretmenlerle eşleştirme yapılmaktadır.
Öğretmenler Akredite Edilmiş Olmalı
Eğitim/öğretimin her alanında eğitim formasyon belgelerine sahip yetkin eğitimcilerden hizmet alınması son derece önemlidir. TYT sınavı hazırlık sürecinde hem geçmiş tecrübeleri hem de uzmanlıkları bakımından iyi bir deneyime sahip eğitimcilerden özel ders alarak daha verimli ve daha başarı odaklı bir hizmet alınır. Diğer yandan deneyimsiz ve akredide edilmemiş bir özel ders veren kişiyle çalışan öğrenciler için kısa vadede olumlu gözüken faydalar elde edilse de uzun vadede büyük zararlar görülebilir. Classest, alanında uzman ve deneyimli lise öğretmenlerine sahiptir. Her öğretmen seçici bir kabul sürecinden geçer. Ayrıca öğretmenlerin Classest'taki performansları ve memnuniyet verileri analiz edilir.
2. Bireysel İhtiyaçlara Uygun Ders Seçimi
TYT özel dersleri, yoğun konu anlatım programlarına yerine interaktif ve pratiklerle ilerler. Öğrencinin ihtiyaçları ve hedefleri tespit edilir ve güçlü ve zayıf yönleri dikkate alınarak çalışma programı yapılır. Günümüzde öğrenciye özel tasarlanmış bireysel eğitimlere daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Burada dikkat edilecek konu, TYT sınavı için öğrencinin ihtiyaçlarına göre ders seçimi ve seans sayısı belirlenmelidir.
Hangi Derslerde Ne Kadar Destek Gerekiyor?
Öğrencinin ihtiyaçlarına göre hangi derslerden ne kadar özel ders alacağını belirlemenin öneminden bahsettik. Öğrencinin hazırbulunuşluk durumu, mevcut akademik durumu ve hedefleri dikkate alınarak verimli bir TYT hazırlık özel ders programı hazırlanmalıdır. Hangi günlerin hangi dersler için uygun olacağından hangi derslerden ne kadar seans alınacağına kadar birçok değişken hesaba katılmalıdır. Bu süreçte Classest ekibi ve öğretmenleri uygun ders seçimlerinizde profesyonel destek vermektedir. Classest'ta her ders için haftalık seans ve çalışma ihtiyaçları belirlenir.
Hangi Konularda Ne Kadar Çalışılmalı?
TYT sınavından iyi bir puan çıkartabilmek için hem soruların katsayılarına hem de öğrencinin eksik olduğu düşünüldüğü konular için detaylı bir çalışma programı oluşturulmalıdır. Öğrencinin zorlanabileceği konuların önceden tespit edilerek gelecek programları TYT müfredatına göre günü güne planlamak çok faydalı olacaktır. Bu noktada Classest eğitimcileri hem özel ders öğretmenliği hem de geçmiş sınav dönemlerinde gelen deneyimleri ile öğrencilerine uzman desteği sağlamaktadır.
3. Stratejik Bir Sınav Hazırlığı
TYT ve ardından gelecek AYT'de hedeflenen puanları elde etmek için öğrenci için stratejik bir hazırlık programı olmalıdır. Bu noktada uzman özel ders öğretmenleri öğrencilerine sınav formatı ve müfredatına uygun plan yapmalıdır.
Sınav Formatına Uygun Strateji Belirleme
Yazımızın başlarında soru başına ve seçilen bölüme göre çözülmesi gereken testleri ve katsayı puanlarından bahsettik. Bunun dışında girilecek bölüme göre seçilen bölüme göre TYT'de konuların soru sayısı dağılımı ve zorluk seviyeleri de değişkendir. Ayrıca ders ve konulara göre de soru çözüm teknikleri geliştirilir. Örneğin uzman TYT matematik özel ders öğretmenleri, soru türlerine göre ve soru yapısına göre çeşitli çözüm teknikleri ve püf tekniklerini öğretebilir. Dolayısıyla özel ders öğretmenleri tarafından öğrencinin ihtiyaçları ve mevcut durumuna göre doğru bir hazırlık ve çalışma stratejisi belirlenmelidir. Classest'ta ilk tanışma dersinden sınava kadar olan süreçte her öğrenciye özel bir çalışma stratejisi belirlenmektedir.
Doğru Çalışma Kaynakları Edinme
Her yıl YKS hazırlık programını kapsayan birçok çalışma kaynağı, deneme sınavı kitapçıkları, çözümlü soru bankları, vs yayınlanır. Bu kaynaklardan hangilerinin MEB & YKS müfredatı için uygun olduğu, sınava yönelik çalışmalarda faydalı olacağı ve öğrenci için yeterli olacağının belirlemesi gereklidir. Hem TYT hem de AYT hazırlık kaynaklarının hangilerinin öğrenci için uygun olduğunu belirlemek için Classest öğretmenlerinizden destek alabilirsiniz.
4. Etkili Ders Çalışma Teknikleri
TYT hazırlık sürecinde özel ders alan öğrencilerin temel görevlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Öğrenciler, özel derslerine zamanında ve düzenli katılım göstermeli.
- Özel ders öğretmenleri tarafından verilen ödevleri günü güne ve eksiksiz biçimde yapmalı.
- Geriye dönük konularda tekrar yapmalı ve o konulardan her seferinde zorluğu artacak şekilde bol soru çözmeli
- Her yeni konu için bol soru çözmeli ve deneme sınavlarına katılım göstermeli
Bu süreçte Classest, 360 derece TYT hazırlık dersleriyle öğrencilerin yanındadır.
Doğru Bir Çalışma Takvimi Hazırlanmalı
TYT müfredatının 9 ve 10. sınıf derslerinden oluştuğunu belirtmiştik. Dolayısıyla iyi bir TYT puanı için 9. itibaren iyi bir çalışma düzeni oluşturmak sınavda büyük avantaj sağlayacaktır. Bu uzun soluklu çalışma periyodunda öğrencilerin başarma motivasyonunu koruması önemlidir. Üniversite öncesi bir yetişkin olma yolunda ilerleyen gençler için bunu sağlamak kritik derecede önemlidir. Hem düzenli çalışmak hem de motivasyonu korumak için öğrencilerin özel hayatlarını da planda tutarak verimli bir takvim hazırlanmalıdır. Bununla birlikte aile ve arkadaş etkinlikleri, hobiler, okul etkinlikleri, bayram ve tatil günlerini de göz ardı etmemelidir.
Düzenli Tekrarlarla Bol Soru Çözülmeli
TYT sınavından hedeflenen puanı elde edebilmek için bol bol ve günü gününe soru çözülmelidir. Özel ders öğretmenlerinin verdiği ödevlerin yanında bol bol deneme sınavlarına katılım gösterilmelidir. Özel ders süreci boyunca öğretmenler, öğrencinin belirli bir tempoya ulaşması için düzenli olarak çözülmesi gereken soru sayısını artırır ve girilen deneme sayısı da paralelinde artar. Burada ritim yakalamak, TYT'de elde edilecek başarı için son derece önemlidir.
5. Classest'tan Faydalanma
Classest'ta TYT hazırlık öğrencilerine istedikleri zaman istedikleri yerden bire bir özel ders alma imkanı sunulur. Özel ders sürecinde öğrencilerin motivasyonlarının devam etmesi için Classest'ta her öğrenciye özel destekler sunulur. Bunlardan bahsedelim:
Uzman ve Deneyimli Öğretmenlerden Ders Alma İmkanı
Classest, alanında uzman ve deneyimli üniversite hazırlık öğretmenlerine sahiptir. Bu sayede, öğrenciler kendi ev ortamında nitelikli eğitimlerden en iyi şekilde yararlanabilirler. Classest, her öğrencisi için yapay zekadan faydalanarak en doğru öğretmenlerle eşleştirir.
Kişiye Özel Ders Planıyla Birlikte Çalışma Programı
Classest, öğrencilerin ihtiyaçlarına göre kişiye özel ders planları hazırlar. Bu sayede, ders saatleri verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılır.
Eğitim ve Öğrenci Koçluğu Destekleri
Her öğrencinin akademik durumu, öğrenme modeli, duygu durumu, hayalleri ve hedefleri farklı farklıdır. Bu noktada onlara doğru destekler sağlamak gerekecektir. Sadece eğitim hayatları için değil öğrencilerin bireysel farkındalıkları için de desteğe ihtiyaç duyabilirler. Her iki ihtiyaç için de Classest eğitimcileri ve koçları öğrencilerine esnek destekler sunmaktadır.
Özetle, TYT hazırlık özel ders ihtiyaçlarınız için Classest'tan alacağınız desteklerle nitelikli bir eğitim hizmeti alırsınız. Classest olarak Türkiye'nin en seçkin eğitimci topluluğuyla ve sayısız öğrencimizle yazdığımız huzur ve başarı dolu hikayelerimizde size de yer vermek için hazırız.